Information till dig
som fått en tand borttagen

En tand som tagits bort lämnar en grop efter sig i käkbenet. Gropen fylls igen med blod som efter en stund koagulerar. Denna propp av blodkoagel är viktig för läkningsprocessen och det är av yttersta vikt att den inte sköljs bort eller skadas. I de fall då blodkoaglet försvunnit kan läkningsprocessen bli förlängd och ofta smärtsam. Undvik därför att skölja munnen och vänta med att äta eller dricka tills dess att bedövningen har släppt helt.
Vid större operativa ingrepp behöver ofta operationssåret sys. Stygnen håller ihop såret samtidigt som blodkoaglet hålls på plats. I dessa fall får du en tid 7-10 dgr senare för att ta bort stygnen.

Smärta
Viss mån av värk är att vänta de kommande dagarna efter ingreppet. Värken avtar i regel efter ett par dygn och är oftast mest påtaglig de första timmarna efter att bedövningen släppt. Måttlig värk lindras enkelt med hjälp av receptfria smärtstillande läkemedel. Alvedon och Ipren kan kombineras för bästa effekt.

Maxdos var 8e timme:

 • Paracetamol 1g (Alvedon,Panodil).
 • Ibuprofen 400mg (Iprén, Ibumetin).

Var aktsam vid användning av Ibuprofen. Preparatet har en blodförtunnande effekt och ger därmed ökad risk för blödning.

I fall av mer ihållande värk kan Citodon vara aktuellt. Citodon innehåller 500mg Paracetamol och 30mg Kodein. Kodein omvandlas till morfin i levern och du skall därför inte köra bil i samband med medicinering. Då Citodon även innehåller Paracetamol bör det inte kombineras med tex Alvedon eller Panodil. Risk för leverskador föreligger.

Blödning
Efter att bedövningen släpper kan det börja blöda igen. Placera då en kompress över operationssåret och bit ihop med ett lätt konstant tryck under ca 30minuter.
Det är bra att sitta eller halvligga. Kommer huvudet för lågt i förhållande till övriga kroppen ökar risken för blödning. Om blödningen ej upphör upprepar du proceduren 2-3ggr. I fall av fortsatt ymnig blödning trots kompression skall du kontakta oss eller jourhavande tandläkare(alternativt sjukhus).

Förhållningsorder
Ett operationssår i munnen kan inte skyddas på samma sätt som ett sår på huden.
För en så bra läkning som möjligt krävs därför att du är försiktig om såret och att du noga följer våra instruktioner.

 • Undvik att äta, dricka eller skölja tills dess att bedövningen har släppt helt.
 • Sug inte i såret. Peta inte i såret. Skölj inte i onödan.
 • Välj lättuggad kost de första dygnen.
 • Rökning försämrar läkningsförmågan och skall undvikas.
 • Undvik hårt kroppsarbete eller träning de första dygnen.

Rengöring
Borsta försiktigt men undvik tänderna intill operationsområdet det första dygnet. Därefter är det viktigt att angränsande tänder rengörs för att minska risken för sekundärinfektion. Undvik dock direktkontakt med såret som måste få läka ifred. Efter två veckor kan du borsta som vanligt igen.

Det är viktigt att du kontaktar oss eller jourhavande tandläkare(alternativt sjukhus) om något inträffar som faller utanför ovanstående beskrivning. Det kan tex vara något av följande:

 • Riklig blödning
 • Tilltagande svullnad
 • Feber
 • Svårigheter att svälja
 • Värk som tilltar eller ändrar karaktär efter ett par dygn.

Var noga med att följa de rekommendationer du fått och tveka inte att kontakta oss om du har några frågor. Vi finns till för dig och din mun!

Bettskena

Många har idag besvär av ömhet i käkleder och ansiktsmuskulatur. Den vanligaste orsaken är nattlig överaktivitet i form av pressning och gnissling. Det kan även ske dagtid och då ofta omedvetet. Följande besvär i käkleder och omgivande muskulatur är relaterade till överbelastning:

 • Ömhet/smärta.
 • Trötthetskänsla.
 • En känsla av instabilitet.
 • Ljud från käkleden i form av knäppningar och skrapningar.
 • Käkledslåsningar och svårigheter att gapa.
 • Spänningshuvudvärk.

I dessa lägen är en bettskena ofta ett effektivt behandlingsalternativ. Skenan tillverkas i hård akryl och den är i typfallet gjord för att sitta i överkäken där den täcker hela tuggytan.

Syftet är att lyfta bettet så att käkleden hamnar i ett avslappnat läge. En korrekt utformad bettskena med optimal funktion hjälper käkledsmuskulaturen att slappna av och på så vis stabiliseras bettet och trötta muskler och leder får en chans att vila. Vanligtvis används skenan när du sover. Vissa patienter tycker att de blir hjälpta av att bära skenan även dagtid och det är i så fall bara att sätta in den när du känner för det.

Skötselråd
Användande av bettskena förutsätter en god munhygien. Borsta tänderna noga morgon och kväll. Skenan skall rengöras med tandborste och diskmedel/tvål, lika noga före som efter användning. När du inte använder skenan skall den förvaras i sluten ask tillsammans med en ren, fuktad papperstuss. Speciella rengöringstabletter finns att köpa på apoteket. Ifall daglig rengöring inte varit möjlig en tid kan detta var ett alternativ för att göra skenan fräsch igen.

Övrigt
I fall av värk eller annat obehag, var god avsluta behandlingen och kontakta oss.
Tändernas inbördes relation ändras med tiden. Gör du uppehåll för länge kan passformen därför ändras.
När skenan tas av efter en natts användning kan det i början kännas som om bettet inte stämmer. Detta beror på att muskulaturen varit avslappnad och käkarna därför nu möter varandra i ett nytt läge. Denna känsla försvinner oftast efter en kort tids användning.

Var noga med att följa de rekommendationer och instruktioner du fått och tveka inte att kontakta oss om du har några frågor.
Vi finns till för dig och din mun!